Het gebruik van veenvrije potgrond en biologische tuinaarde bij de beplanting van een grafsteen past in onze bedrijfsfilosofie van duurzaamheid.
Bij veel grafmonumenten gebruiken we potgrond voor de planten die bij het graf worden gezet. Eerlijk gezegd hadden we er nooit zo over nagedacht wat er in onze potgrond zat. Maar toen we hoorden dat het voor een groot deel uit veen bestaat en dat daarvoor veengronden worden afgegraven, zijn we ons beter gaan informeren.
Wat is veen?
Veen is een grondsoort die is ontstaan door een ophoping van dode plantenresten onder natte omstandigheden. Het wordt gewonnen in hoogveengebieden die van groot belang zijn voor de biodiversiteit. Intacte veengebieden leggen grote hoeveelheden CO2 vast en bij het ontginnen daarvan komt juist veel CO2 vrij. Belangrijke redenen dus om naar een alternatief te gaan kijken!
Een alternatief
Bij het zoeken naar een alternatief dachten we met het label ‘Biologisch’ wel goed te zitten. Maar biologisch of milieuvriendelijk betekent niet per definitie veenvrij, zo ontdekten we bij het bestuderen van de samenstelling. Het percentage veen kan daarin nog behoorlijk hoog zijn. Overigens, als er in de samenstelling het woord ’turf’ of ’turfmolm’ staat, betekent dat ook dat er veen in de potgrond zit, want turf is een ander woord voor gedroogd veen.
De veenvrije potgrond die we nu inkopen bestaat voornamelijk uit biovezel, compost, houtvezel en lavameel. We gebruiken hem nog niet zo lang, dus we hopen over een tijdje te kunnen melden dat we er tevreden mee zijn. Overigens vermeldt de verpakking dat deze potgrond minder geschikt is voor zuurminnende planten zoals rhododendrons. Een beetje koffiedrab toevoegen (van biologische koffie uiteraard!), biedt dan wellicht uitkomst.
Sedum
Naar wens leveren we ook grafmonumenten met beplanting. Een geschikte plantensoort hiervoor is Sedum: kijk voor meer informatie op duurzame beplanting.