Duurzame grafmonumenten

Circle Stone

Duurzame grafmonumenten gemaakt van gerecyclede grafstenen hebben minder impact op het milieu en de natuur. Een grafsteen van natuursteen gaat vaak langer mee dan de periode dat deze op de begraafplaats staat. Is het dan niet zonde om een materiaal van 100 tot 550 miljoen jaar oud na 20 of 30 jaar in de container te gooien? Als de grafrechten verlopen zijn, worden grafstenen echter vaak van de begraafplaats afgehaald en verpulverd, om vervolgens onder het asfalt terecht te komen.

Voor een nieuwe steen moet nieuw materiaal worden gewonnen: dit heeft een grote impact op de natuur en dus het milieu. Bovendien worden veel van de nieuwe grafstenen in China of India geproduceerd. Grote blokken natuursteen worden vanuit de hele wereld op containerschepen naar die landen getransporteerd om er aldaar grafstenen van te maken. Vervolgens worden deze grafstenen wederom over heel de wereld vervoerd. Kortom, een enorme uitstoot van schadelijke broeikasgassen.

Voordelen van een Circle Stone

  • 100% hergebruik van natuursteen
  • Geen verdere uitputting van gebergten
  • Geen milieuvervuilend transport met zeeschepen
  • Geen kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden
  • Gunstig voor de lokale werkgelegenheid
  • Dezelfde garantie als bij nieuwe grafmonumenten

Kies daarom voor een Circle Stone en ga door hergebruik van oude grafstenen de vernietiging van kostbaar materiaal tegen. Met toestemming van de nabestaanden halen wij oude grafstenen op van de begraafplaats. Nadat deze volledig gedemonteerd zijn, blijft er materiaal over dat zeer geschikt is om hergebruikt te worden. Ons aanbod van gerecycled materiaal varieert: informeer bij ons naar de actuele mogelijkheden. Wij kunnen met u een geheel nieuw ontwerp maken, dat wij vervaardigen van dit materiaal. Het oorspronkelijke monument is hier vaak niet meer in te herkennen.

Op ons bedrijf kunt u materialen uitzoeken en vervolgens maken we samen met u een ontwerp. Deze visualisatie geeft een goed beeld van hoe het grafmonument er uit zal komen te zien. De modellen die op onze pagina grafmonumenten staan geven meer ideeën van wat er mogelijk is bij het maken van duurzame grafmonumenten.


Wilt u meer weten over het hergebruik van grafstenen?


De Groene Steen

De Groene Steen, een variant op de Circle Stone, is exclusief bij ons verkrijgbaar. Hierbij gaan design en duurzaamheid hand in hand. Duurzame grafmonumenten gemaakt met stroken steen van oude monumenten. Hiervan ontwerpen we een geheel nieuwe steen. En u bepaalt het eindresultaat!

Recycling van grafstenen

  • 100% hergebruik van natuursteen
  • Geen lijm en chemicaliën gebruikt
  • Keuze uit vele soorten natuursteen en omrandingen
  • Kies zelf de kleur, de afwerking en het patroon van de stroken (horizontaal, verticaal, diagonaal).

De werkwijze

De wens van veel klanten is een dicht monument. Omdat er niet altijd dichte platen beschikbaar zijn die geschikt zijn voor recycling, hebben wij met de Groene Steen de oplossing gecreëerd. Met smalle stroken afkomstig van verschillende gerecyclede stenen maken wij een nieuw, dicht monument. Oude grafmonumenten worden gedemonteerd en verzaagd tot stroken, zodat alle kanten weer als nieuw zijn: eventuele beschadigingen vallen hiermee weg. Omdat we meerdere grafstenen tegelijkertijd verzagen, ontstaan daaruit stroken met dikteverschil, die we aansluitend op dikte zagen of frezen.

Vervolgens krijgt de natuursteen zijn gewenste afwerking (geschuurd, gepolijst, gezoet, ruw gemaakt etc.). Deze stroken plaatsen we op een betonnen fundering en we maken deze passend voor de juiste omranding van metaal, hout, of natuursteen. Hierbij houden we rekening met specifieke wensen, zoals een sparing voor planten. We brengen de inscriptie aan en dan kunnen we het geheel in elkaar zetten.

Hardsteen en sedum met duurzaam houten omranding
RVS: een omranding van roestvrij staal

De omrandingen zijn zo ontwikkeld, dat we deze qua hoogte altijd aan kunnen passen aan de exacte dikte van de gerecyclede natuursteen. De omranding zorgt er niet alleen voor dat het geheel er mooi en eigentijds uitziet, maar ook dat de stroken opgesloten liggen en er dus geen lijm nodig is om de delen aan elkaar te bevestigen.

Pas als alles 100% naar tevredenheid is, zal ‘De Groene Steen’ zijn eindbestemming op de begraafplaats bereiken.

Wat te doen met een oude grafsteen?

De keuze een graf niet langer te verlengen is vaak een lastige. Het idee dat de steen dan ook nog eens wordt vernietigd voelt voor velen niet goed. Dat er nu een alternatief is – namelijk dat de grafsteen van een dierbare een herbestemming kan krijgen – voelt voor velen dan ook beter. Hiermee draagt u tevens een steentje bij aan een duurzamere wereld. Als u een grafsteen wilt aanbieden voor hergebruik kunt u een foto van de steen per e-mail naar ons toesturen.

Helaas kunnen wij niet alle monumenten hergebruiken. U ontvangt geen vergoeding als uw monument bruikbaar is, maar mogelijkerwijs bespaart u wel op de verwijderkosten die sommige begraafplaatsen in rekening brengen voor het verwijderen van oude grafstenen. Zoekt u een steenhouwer in uw buurt? Op de site van Circle Stone vindt u meer steenhouwers die zich inzetten voor het hergebruik van grafstenen.

Meer duurzame opties

Kiest u liever niet voor een grafmonument afkomstig van de recycling van grafstenen, maar wilt u toch een materiaal dat ‘groener’ is? Wij hebben meer duurzame opties in ons assortiment: