Circle Stone – Duurzame grafmonumenten

Circle Stone

Met Circle Stone verbinden we ons aan het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen en de bescherming van ons milieu. Het uitgangspunt van Circle Stone is dat we compleet nieuwe duurzame grafmonumenten creëren van natuursteen dat afkomstig is van gerecyclede grafstenen. Het hergebruik van deze kostbare natuursteen zorgt voor minder milieubelasting.

Met toestemming van de nabestaanden halen we oude grafstenen – die geschikt zijn voor hergebruik – op van de begraafplaats. Nadat deze volledig gedemonteerd zijn, blijft er materiaal over waarmee wij nieuwe grafmonumenten creëren.

Circle Stone: een verantwoorde keuze

 • 100% hergebruik van natuursteen
 • Geen verdere uitputting van gebergten
 • Geen milieuvervuilend transport met zeeschepen
 • Geen kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden
 • Gunstig voor de lokale werkgelegenheid
 • Dezelfde garantie als bij nieuwe grafmonumenten

Waarom Circle Stone?

Een grafsteen van natuursteen gaat vaak langer mee dan de periode dat deze op de begraafplaats staat. Is het dan niet zonde om een materiaal van 100 tot 550 miljoen jaar oud na 20 of 30 jaar in de container te gooien? Als de grafrechten verlopen zijn, worden grafstenen echter vaak van de begraafplaats afgehaald en verpulverd, om vervolgens onder het asfalt terecht te komen. Voor een nieuwe grafsteen moet nieuw materiaal worden gewonnen: dit heeft een grote impact op de natuur en dus het milieu. Bovendien worden veel van de nieuwe grafstenen in China of India geproduceerd. Grote blokken natuursteen worden vanuit de hele wereld op containerschepen naar die landen getransporteerd om er aldaar grafstenen van te maken. Vervolgens worden deze grafstenen wederom over heel de wereld vervoerd. Kortom, een enorme uitstoot van schadelijke broeikasgassen.

Kies voor een Circle Stone en help kostbaar materiaal te behouden door middel van het hergebruik van grafstenen. Het monument dat we samen creëren, zal de originaliteit en respect voor uw geliefde weerspiegelen, terwijl we tegelijkertijd de aarde helpen beschermen.

Meer weten over Circle Stone?

Ons aanbod van gerecycled materiaal varieert: neem contact met ons op om de actuele mogelijkheden te bespreken. Samen met u kunnen we een geheel nieuw ontwerp maken, vervaardigd van gerecyclede natuursteen. In onze werkplaats bewerken we de natuursteen zodat het oorspronkelijke monument niet meer te herkennen is.

De Groene Steen

De Groene Steen, een variant op de Circle Stone, is exclusief bij ons verkrijgbaar. Hierbij gaan design en duurzaamheid hand in hand. Duurzame grafmonumenten gemaakt met stroken steen afkomstig van hergebruik van oude monumenten. Hiervan ontwerpen we een geheel nieuwe steen. En u bepaalt het eindresultaat!

Recycling van grafstenen

 • 100% hergebruik van natuursteen
 • Geen lijm en chemicaliën gebruikt
 • Keuze uit vele soorten natuursteen en omrandingen
 • Kies zelf de kleur, de afwerking en het patroon van de stroken (horizontaal, verticaal, diagonaal).

De werkwijze

De wens van veel klanten is een dicht monument. Omdat er niet altijd dichte platen beschikbaar zijn die geschikt zijn voor recycling, hebben wij met de Groene Steen de oplossing gecreëerd. Met smalle stroken afkomstig van verschillende gerecyclede stenen maken wij een nieuw, dicht monument. Oude grafmonumenten worden gedemonteerd en verzaagd tot stroken, zodat alle kanten weer als nieuw zijn: eventuele beschadigingen vallen hiermee weg. Omdat we meerdere grafstenen tegelijkertijd verzagen, ontstaan daaruit stroken met dikteverschil, die we aansluitend op dikte zagen of frezen.

Vervolgens krijgt de natuursteen zijn gewenste afwerking (geschuurd, gepolijst, gezoet, ruw gemaakt etc.). Deze stroken plaatsen we op een betonnen fundering en we maken deze passend voor de juiste omranding van metaal, hout, of natuursteen. Hierbij houden we rekening met specifieke wensen, zoals een sparing voor planten. We brengen de inscriptie aan en dan kunnen we het geheel in elkaar zetten.

Hardsteen en sedum met duurzaam houten omranding
RVS: een omranding van roestvrij staal

De omrandingen zijn zo ontwikkeld, dat we deze qua hoogte altijd aan kunnen passen aan de exacte dikte van de gerecyclede natuursteen. De omranding zorgt er niet alleen voor dat het geheel er mooi en eigentijds uitziet, maar ook dat de stroken opgesloten liggen en er dus geen lijm nodig is om de delen aan elkaar te bevestigen.

Pas als alles 100% naar tevredenheid is, zal ‘De Groene Steen’ zijn eindbestemming op de begraafplaats bereiken.

Wat te doen met een oude grafsteen?

We willen graag dat het initiatief van Circle Stone een succes wordt en dat het daadwerkelijk duurzame grafmonumenten oplevert, die niet van nieuwe te onderscheiden zijn. Daarom stellen wij bepaalde voorwaarden aan de grafstenen die we ophalen:

 • Uitzonderingen daargelaten, halen we in principe alleen stenen op in onze eigen regio.
 • Daarnaast is het belangrijk dat er uit de steen een nieuw monument kan worden gerealiseerd. Dat houdt in dat de grafstenen aan bepaalde vormen en afmetingen moeten voldoen die bewerking toelaten.
 • U ontvangt geen vergoeding als uw monument bruikbaar is, maar mogelijkerwijs bespaart u wel op de verwijderkosten die sommige begraafplaatsen in rekening brengen voor het verwijderen van oude grafstenen.

Als u een grafsteen wilt aanbieden voor hergebruik, kunt u een foto van de steen per e-mail naar ons toesturen. Zoekt u een steenhouwer in uw buurt? Op de site van Circle Stone vindt u meer steenhouwers die zich inzetten voor het hergebruik van grafstenen.

Meer duurzame opties

Kiest u liever niet voor een grafmonument afkomstig van de recycling van grafstenen, maar wilt u toch een materiaal dat ‘groener’ is? Wij hebben meer duurzame opties in ons assortiment: