De makers

Familiebedrijf

In de leeftijd van 19 jaar koos Jeroen van Leeuwe ervoor in de steenhouwerij van zijn vader Gerard te gaan werken. Liefde voor natuursteen en voor het familiebedrijf in Nijmegen maakten dat hij het natuursteenbedrijf in 2004 overnam. Sindsdien heeft hij zijn beide passies, natuursteen en duurzaamheid, steeds meer accent gegeven.

Door het toenemende hergebruik van natuursteen, benutten en verbeteren we het aanwezige vakmanschap van onze medewerkers. Want we importeren minder kant-en-klaar werk en maken steeds meer zelf in onze werkplaats.

Door het hergebruik van materialen is er meer nadruk gekomen op het creatieve proces, waarbij we samen met de klant originele en persoonlijke grafmonumenten bedenken en ontwerpen.

Geschiedenis van het familiebedrijf

Ons familiebedrijf werd in 1926 opgericht door Guus van Leeuwe, een chef-kok op de Holland-Amerika-lijn. Het bedrijf bevond zich destijds aan de Weurtseweg in Nijmegen en in de werkplaats werd voornamelijk handwerk verricht. Inmiddels bestaat ons bedrijf al vier generaties lang en is het overgenomen door achterkleinzoon Jeroen van Leeuwe. In 2004 is er een nieuw machinepark met CNC-gestuurde machines aangeschaft, waardoor men zowel voor het grote werk als het nauwkeurige handwerk bij ons terecht kan.

De werkplaats

Wij hechten waarde aan de persoonlijke ervaring en emotionele beleving van de klant. Daarom betrekken wij u graag bij alle stappen die komen kijken bij het vervaardigen van uw monument. U bent meer dan welkom om een kijkje te nemen in onze werkplaats als u geïnteresseerd bent in de verwerking van uw steen en benieuwd bent hoe de makers natuursteen zagen, polijsten en graveren.

De uitstraling van natuursteen wordt grotendeels bepaald door de afwerking: een gepolijste natuursteen geeft een ander gevoel dan een grof geschuurde of gekapte natuursteen. We hebben de expertise om verschillende afwerkingen te realiseren. In onze werkplaats passen we oude en nieuwe technieken toe om tot een mooi eindresultaat te komen. We hebben dus ervaring met zowel moderne computergestuurde technieken als met het ambachtelijke handwerk.

De medewerkers in onze werkplaats zijn allround natuursteenbewerkers. Een aantal heeft al meer dan 20 jaar ervaring met de bewerking van natuursteen. Deze ervaring brengen we graag over op nieuwe medewerkers. Sinds 2021 mogen wij onszelf een erkend leerbedrijf noemen.

Showroom en siertuin

In onze sfeervolle showroom laten wij u zien met welke materialen wij werken en wat de vele mogelijkheden hiermee zijn. Vanuit de showroom is er zicht op de werkplaats, waar u de werknemers in actie kunt zien.

In de showroom kunt u vele soorten natuursteen zien, zoals graniet, marmer en Belgisch hardsteen. We hebben een hoek van de showroom speciaal ingericht om de verschillende afwerkingen van Belgisch hardsteen tentoon te stellen.

Ook kunt u in de showroom en buiten in de siertuin voorbeelden bekijken van grafmonumenten. Hier kunt u inspiratie opdoen, waarna wij uw wensen samen met u omzetten in een persoonlijk ontwerp.

Duurzaamheid in onze bedrijfsfilosofie

Wij staan voor een verantwoorde en duurzame bedrijfsvoering met aandacht voor mens en milieu. Al vele jaren zijn wij serieus bezig om ons bedrijf te verduurzamen. Het gaat hierbij niet alleen over heel veel kleine dingen, zoals FSC papier, biologische koffie en thee en veenvrije potgrond, maar ook over grotere omschakelingen:

  • aanschaf van een waterzuiveringssysteem, waardoor ons waterverbruik enorm is gedaald.
  • aanschaf van 72 zonnepanelen met een vermogen van 18.000 Wattpiek, waardoor ca. 60 % van de door ons benodigde energie nu door onszelf wordt opgewekt.
  • vergroening van het autopark. Door de aanschaf van een elektrische auto besparen we brandstof en kunnen we (deels) rijden op zelf opgewekte energie.
  • Een van onze speerpunten is het bevorderen van duurzaamheid in de natuursteenbranche. Het hergebruik van grafstenen – voorzichtig gestart in 2015 – vormt nu een serieus onderdeel van onze activiteiten.

Duurzaamheid: het waardevolle behouden

Wij zijn van de overtuiging dat een product dat door de natuur in miljoenen jaren is gevormd, ook na bewerking door de mens een lang leven verdient.

Dit kan door het hergebruiken van natuursteen en dit zo te bewerken dat het weer een nieuwe functie krijgt. De kwaliteit van het materiaal blijft behouden en het nieuwe product kunnen we een heel andere uitstraling geven.

Een gedenksteen hoeft niet een typisch grafmonument te zijn. Het kan een sculptuur zijn dat u bij leven aanschaft: een kunstwerk of decoratief object om bijvoorbeeld uw tuin te verfraaien. Zoals de sculpturen op de foto: twee mensfiguren met de hand gehakt uit basalt. Samen kunt u jarenlang genieten van de schoonheid van de beelden in de tuin. Op het moment dat een van u beiden komt te overlijden, kan één beeld dienst doen als onderdeel van de gedenksteen.

En er komt een dag dat beide beelden weer herenigd worden op het graf. Eenvoudige, maar krachtige symboliek.