Belettering

Om een tekst in of op natuursteen te maken, beschikken we over verschillende methoden van belettering. Welke methode het meest geschikt is, hangt van een aantal factoren af. Ten eerste het soort materiaal: niet alle materialen zijn even geschikt om letters in te graveren, zandstralen of laseren. Bijvoorbeeld op een ruw oppervlak, waar de leesbaarheid van een gezandstraald of gelaserd opschrift slechter is dan op een gepolijst materiaal. In zo’n geval kan een tekstplaatje van brons of glas of een bronzen letter een betere oplossing zijn.

Een tweede overweging is de grootte van het opschrift of de mate van detail in een afbeelding. Met de lasermethode kunnen we gedetailleerder werken en dus meer tekst op een steen zetten dan met zandstralen en graveren. Maar het voordeel van de laatste twee methoden is dat de inscriptie dieper in de steen komt dan bij laseren en daardoor beter zichtbaar is.

Ten derde, en niet onbelangrijk, spelen de kosten van een opschrift een rol. Een handgehakte letter is duurder dan een graveerletter en deze is weer duurder dan een gezandstraalde letter.

Tenslotte hangt veel af van uw persoonlijke smaak: wat vindt u mooi. We adviseren u om een bezoek te brengen aan ons bedrijf, zodat we u de mogelijkheden en combinaties met verschillende materialen kunnen laten zien.

Handgehakte letters

Handgehakte letter

We beheersen nog het oude ambacht om letters in steen te hakken met hamer en beitel. De werking van het licht op de diepte van de letters geven handgehakte letters een unieke uitstraling.

Tegenwoordig gebruiken we deze methode veel minder, omdat de modernere technieken van belettering gemakkelijker en minder arbeidsintensief zijn.

Graveren

Bij graveren frezen we de letters machinaal in de steen. Deze letters zitten dieper in de steen dan gezandstraalde letters. Het aantal lettertypen is bij graveren beperkter dan bij bijvoorbeeld zandstralen of laseren. De mooie uitstraling van dit type belettering, vooral in materialen zoals hardsteen, maakt dat mensen toch nog regelmatig voor een graveerletter kiezen.

Graveren, verheven

Een andere manier van graveren is met een verheven letter: rondom de letters prikken we een kader weg in de steen.

Zandstralen

Bij zandstralen, ofwel gritstralen, blazen we met grote kracht grit op de steen. Het voordeel van deze methode is dat u uit een groot aantal lettertypen kan kiezen: honderden lettertypen en afbeeldingen kunnen op die manier in de steen worden gemaakt. Meestal kleuren we de letters in met verf om het contrast met de steen te verhogen en zo de leesbaarheid te verbeteren.

Laseren

Met de lasertechniek is de keuze in lettertypen en afbeeldingen nog groter dan bij zandstralen, omdat het mogelijk is om zeer gedetailleerde afbeeldingen in steen te maken. Op kleine oppervlakken past hiermee relatief veel tekst op de steen. Foto’s nemen we een-op-een in de steen over. Om de tekst of afbeelding goed te laten uitkomen, adviseren we om deze op een gepolijste zwarte natuursteen te laten maken.

Brons, aluminium en RVS

Letters van brons, aluminium of RVS blijven zeer lang goed leesbaar, omdat ze op de steen worden bevestigd en niet erin. Na verloop van tijd zal de patina van brons en aluminium van kleur veranderen, maar het metaal blijft goed.

Er zijn vele soorten en maten letters. U kunt ook kiezen voor een bronzen, aluminium of RVS tekstplaatje. Een voordeel van zo’n tekstplaatje is dat er op een klein oppervlak veel tekst past. Bovendien zijn ze eenvoudig op een ruwe steen te bevestigen.

Cortenstaal

Cortenstaal is een weersbestendig materiaal. De kenmerkende roestlaag beschermt het materiaal tegen verdere corrosie. We gebruiken cortenstaal voor omrandingen van grafmonumenten, ornamenten en tekstplaten.

Glasplaat

Net als een bronzen plaatje combineert een glasplaat mooi met natuursteen. De lichtval door het glas zorgt voor mooie effecten op verschillende momenten van de dag. Er zijn allerlei technieken om het glas te bewerken en het vorm en kleur te geven. Afbeeldingen en teksten in het glas maken het geheel persoonlijk.