Belettering

Belettering van natuursteen

Voor de belettering van natuursteen beschikken we over verschillende technieken, van ambachtelijk tot modern. We omschrijven ze hier kort, maar om een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden adviseren we u om ons bedrijf te bezoeken. We kunnen u voorbeelden laten zien en een ontwerp maken van de tekst op de steen. In de werkplaats ziet u de gereedschappen en machines die we gebruiken voor belettering.

Handgehakte letters

Handgehakte letter

We beheersen nog het oude ambacht om letters in steen te hakken met hamer en beitel. De werking van het licht op de diepte van de letters geven handgehakte letters een unieke uitstraling. Deze techniek gebruiken we vooral in oudere grafstenen waar een naam bijgezet moet worden.

Tegenwoordig gebruiken we deze methode veel minder, omdat de modernere technieken van belettering gemakkelijker en minder arbeidsintensief zijn.

Graveren

Bij graveren frezen we de letters machinaal in de steen. Deze letters zitten dieper in de steen dan gezandstraalde letters. Het aantal lettertypen is bij graveren beperkter dan bij bijvoorbeeld zandstralen of laseren. De mooie uitstraling van dit type belettering, vooral in materialen zoals hardsteen, maakt dat mensen toch nog regelmatig voor een graveerletter kiezen.

Graveren, verheven

Een andere manier van graveren is met een verheven letter: rondom de letters prikken we een kader weg in de steen.

Zandstralen

Bij zandstralen, ofwel gritstralen, blazen we met grote kracht grit op de steen. Het voordeel van deze methode is dat u uit een groot aantal lettertypen kan kiezen: honderden lettertypen en afbeeldingen kunnen op die manier in de steen worden gemaakt. Meestal kleuren we de letters in met verf om het contrast met de steen te verhogen en zo de leesbaarheid te verbeteren.

Laseren

Met de lasertechniek is de keuze in lettertypen en afbeeldingen nog groter dan bij zandstralen, omdat het mogelijk is om zeer gedetailleerde afbeeldingen in steen te maken. Op kleine oppervlakken past hiermee relatief veel tekst op de steen. Foto’s nemen we een-op-een in de steen over. Om de tekst of afbeelding goed te laten uitkomen, adviseren we om deze op een gepolijste zwarte natuursteen te laten maken.

Brons, aluminium en RVS

Letters van brons, aluminium of RVS blijven zeer lang goed leesbaar, omdat ze op de steen worden bevestigd en niet erin. Een goede keuze op liggende stenen en ruwe stenen vanwege de leesbaarheid. Na verloop van tijd zal de patina van brons en aluminium van kleur veranderen, maar het metaal blijft goed.

Een bronzen, aluminium of RVS tekstplaatje is ook mogelijk. Een voordeel van zo’n plaatje is dat er op een klein oppervlak veel tekst past. Bovendien zijn ze eenvoudig op een ruwe steen te bevestigen.

Cortenstaal

Cortenstaal is een weersbestendig materiaal. De kenmerkende roestlaag beschermt het materiaal tegen verdere corrosie. We gebruiken cortenstaal voor omrandingen van grafmonumenten, ornamenten en tekstplaten.

Glasplaat

Net als een bronzen plaatje combineert een glasplaat mooi met natuursteen. De lichtval door het glas zorgt voor mooie effecten op verschillende momenten van de dag. Er zijn allerlei technieken om het glas te bewerken en het vorm en kleur te geven. Afbeeldingen en teksten in het glas maken het geheel persoonlijk.