Kan ik de letters op de grafsteen zelf inkleuren?

024-3774776

Ja, het is mogelijk om letters op de grafsteen zelf in te kleuren. Een voorwaarde is dat de steensoort een gepolijste graniet is. We leggen in het kort uit hoe het in zijn werk gaat.

Letters in een grafsteen kleuren we vaak in met een goud- of zilververf, zodat ze beter leesbaar zijn. Na verloop van tijd slijt de verf uit de letters. Door de ligging van de steen en blootstelling aan de weersinvloeden gaat dat bij de ene steen sneller dan bij de andere. Als de letters zijn gegraveerd of gezandstraald, zitten ze nog verdiept in de steen. Ze worden echter minder goed leesbaar, omdat het contrast tussen de letter en de steen eromheen .

Als u letters in een grafsteen van hardsteen, kalksteen of marmer opnieuw wilt inkleuren, kunt u dat het beste aan een steenhouwerij overlaten. Vanwege hun porositeit moeten deze materialen na het inkleuren namelijk opnieuw worden opgeschuurd.

Als de letterplaat is gemaakt van een gepolijste graniet kunt u zelf met een paar hulpmiddelen en de juiste weersomstandigheden de letters op de grafsteen inkleuren. Dit heeft u nodig:

droog en vorstvrij weer
een afwasborstel
een schuurmiddel (zoals cif)
water
een potje verf
een penseel
zeeschuim (ossa sepia)

Zo gaat u te werk

  • Borstel het opschrift schoon met water en cif.
  • Spoel het daarna goed uit met alleen water.
  • Laat dit goed opdrogen.
  • Kleur met de penseel en de verf het opschrift in. Het is niet erg als u een beetje buiten de lijntjes kleurt; daarvoor voert u de laatste stap uit.
  • Laat ook dit goed opdrogen.
  • Schuur met de zachte kant van de sepia voorzichtig over de letters om de overtollige verf langs de letters te verwijderen.