In het magazine ‘De Begraafplaats’ van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) verschijnen regelmatig artikelen over de duurzaamheid van uitvaarten en begraafplaatsen. In juni van dit jaar besteedde het blad opnieuw aandacht aan het initiatief Circle Stone. Van Leeuwe Natuursteen staat mede aan de wieg van dit initiatief en blijft zich enthousiast inzetten voor het hergebruik van natuursteen. Een interview met Jeroen van Leeuwe kon daarom niet ontbreken.
Duurzame uitvaart
Er is steeds meer aandacht voor duurzame uitvaarttechnieken. Begraven wordt daarbij vaak genoemd als de minst duurzame manier. Uit onderzoek blijkt dit hoofdzakelijk afhankelijk te zijn van de keuze voor het type grafmonument. Een nieuw monument van graniet staat dan bovenaan qua milieubelasting door de winning van graniet en het transport van de blokken en de monumenten. Een duurzame keuze zou zijn om geen monument te plaatsen, maar geen gedenksteen voor de overledene is voor veel nabestaanden geen optie. Op een reguliere begraafplaats is het ook zeker geen logische keuze. De keuze voor een Circle Stone grafmonument biedt hierbij uitkomst: oude grafstenen van graniet dienen als materiaal voor een geheel nieuwe grafsteen.
Een nieuwe kijk
Mensen schrikken vaak nog terug bij het idee om oude grafstenen te gebruiken als grondstof voor een nieuw monument. Jeroen vindt dat de manier van denken over het hergebruik van grafstenen moet veranderen. In plaats van stenen als een tweedehandsje aan te bieden die bijna een-op-een worden doorverkocht, laat je zien dat je met het materiaal een geheel nieuw eigentijds en persoonlijke grafsteen kan maken. Bestaande grafmonumenten kunnen we verzagen, joppen (ruw behakken), zoeten… Kortom: we kunnen de oude grafstenen vermaken tot een geheel nieuwe vorm en afwerking.
Niet goedkoper
In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is een Circle Stone grafmonument niet goedkoper dan een nieuw grafmonument. In gerecyclede grafmonumenten zitten namelijk meer uren werk. Dat begint bij het ophalen van oude grafmonumenten. Deze worden opgeslagen op het terrein van Van Leeuwe Natuursteen. Daarna zitten er veel uren in het vertalen van de wens van de klant naar een nieuwe grafmonument. Dus luisteren, meedenken, ontwerpen en vanuit daar de stap naar het daadwerkelijk produceren. Onze hoofdmotivatie om gerecyclede grafstenen aan te bieden, is om het milieu te sparen. De gerecyclede natuursteen hoeft namelijk niet gedolven te worden en het scheelt tienduizenden kilometers aan transport. Dat we hiermee de productie van grafmonumenten weer meer in eigen hand nemen, vinden wij een extra pluspunt.