Zwerfkeien

Als u geen gerecycled monument wilt maar toch op zoek bent naar een duurzame steen, kunt u kiezen voor een zwerfkei of een ruwe steen uit de regio. Zwerfkeien zijn volledig door de natuur gevormd. Ze ontlenen hun naam aan het feit dat ze meegevoerd zijn door gletsjers of rivieren. Een zwerfkei als grafsteen is een duurzamere keuze, omdat voor de winning en bewerking veel minder energie wordt gebruikt dan voor een gepolijste natuursteen. De milieuwinst neemt toe als we de zwerfkeien uit de regio halen en niet uit andere werelddelen importeren.

Zwerfkeien hebben een natuurlijke, robuuste uitstraling en worden meestal niet bewerkt. U kunt ervoor kiezen om letters in of op de steen aan te laten brengen of een tekstplaatje te laten bevestigen. Houten tekstplaatjes kunnen dienen als alternatief voor de traditionele tekstplaatjes van brons, aluminium, rvs of glas.

Ruwe stenen uit Europa

Ruwe stenen afkomstig uit Europa scharen we hier onder ‘duurzame optie’ vanwege het transport. De afstanden die deze ruwe stenen afleggen naar Nederland zijn beduidend korter dan vanuit andere werelddelen. Een tweede reden is dat we in Europese groeves (steeds) meer rekening houden met het milieu en de natuur. Vergunningen om steen te winnen worden tegenwoordig niet afgegeven zonder een gedegen plan over hoe men de groeve achterlaat.

Meer voorbeelden van ruwe stenen (ook van buiten Europa) vindt u op Natuurlijke grafmonumenten.

Verde Lapland – Zweden

Een overwegend groene natuursteen met een dooradering van lichte en donkere kleuren waardoor een prachtige structuur ontstaat. Deze structuur komt het beste uit wanneer het oppervlak van de steen gepolijst is. De contrasten in de steen worden daardoor duidelijker zichtbaar. Bij het polijsten van steen wordt wel meer energie verbruikt dan voor een onbewerkte steen. Verde Lapland is ook als ruwe kei te verkrijgen of, zoals op de foto, met een gepolijst oppervlak en ruwe kanten.

Serpentino – ItaliĆ«

Een groenige natuursteen gelijkend op marmer, maar beter bestand tegen zuren en verwering. De naam Serpentino is aan de steen gegeven, omdat de textuur van de steen aan de huid van een slang doet denken.

Meteora – Griekenland

Een witte kalksteen die na verloop van tijd donkerder zal kleuren. Af en toe kan door verwering een stukje van de steen loskomen, maar dat past bij de grillige vorm van de steen. Dit proces van verkleuring en verwering kunt u bekijken in onze showtuin.